„România nu poate primi mai mult de 1785 refugiați”. Ministrul Aurescu vrea fonduri europene pentru a putea primi mai mulți imigranți în viitor

România nu poate primi mai mult de 1785 refugiați. Ministrul Aurescu vrea fonduri europene pentru a putea primi mai mulți imigranți în viitor
Publicat: 19/09/2015, 20:52
Actualizat: 05/10/2018, 00:16

„Președintele a vorbit despre asta (cotele de refugiați – n.r) după reuniunea CSAT de săptămâna trecută, unde au fost prezenți primul-ministru, miniștrii și președintele. Am vorbit despre această situație și poziția expimată de președinte este bineînțeles valabilă. Noi nu credem că, dacă se impune un număr anume de refugiați, este un lucru bun. Nu credem că acesta reprezintă spiritul european, solidaritatea, un fel de solidaritate pe care o sprijinim foarte mult”, a spus Aurescu, întrebat dacă România își menține poziția că poate primi doar aproximativ 1700 de refugiați și în legătură cu faptul că președintele României a spus este nevoie de mai multe fonduri europene.

Bogdan Aurescu a făcut aceste declarații după întrevederea cu omologul său olandez, Bert Koenders.

Șeful diplomației române a adăugat că 1785 refugiați este numărul maxim pe care îl poate primi România, este „limita fizică”, dar acest lucru nu înseamnă că nu își poate îmbunătăți capacitățile în viitor, pentru care este nevoie de fonduri europene.

„Reamintesc că în iulie deja avem 1785 de refugiați pe care îi vom primi în România, acesta reprezintă numărul maxim pe care îl putem primi acum, în funcție de capacitatea la nivel național. E vorba despre limita fizică pe care o avem la nivel național acum. De aceea, menținem această poziție. Nu înseamnă că în viitor nu vom putea să ne îmbunătățim capacitatea națională de a primi mai mulți refugiați. Desigur, în acest proces, de îmbunătățire a capacității noastre, avem nevoie de sprijin, cu ajutorul fondurilor europene și sprijinul Comisiei și vedem împreună după reuniunea miniștrilor de justiție și de afaceri interne care sunt fondurile disponibile pentru sprijinul la nivel național și pentru a vedea care este capacitatea statelor membre de a se ocupa de această criză a refugiaților”, a menționat Aurescu.

Ministrul de Externe olandez a precizat, la rândul său, că este încrezător că în această săptămână se va găsi o soluție privind refugiații, adăugând că este importantă solidaritatea în UE și sprijinul financiar pentru cei trimiși în alte țări din Europa.

„Sunt încrezător că vom găsi o soluție în această săpămână și este important să avem solidaritate în UE, trebuie, de asemenea, să-i putem ajuta și financiar pe cei care vor fi trimiși în alte țări în Europa”, a afirmat Bert Koenders.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după ședința CSAT, că, Consiliul JAI extraordinar de săptămâna viitoare, ministrul de Interne va avea un mandat „foarte asemănător” cu cel de la ultima reuniune, și anume că „România este solidară cu celelalte state membre din Uniunea Europeană, dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluție la problema migrației”.

„Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI. Însă, noi am vrut să discutăm ce se întâmplă și după acest consiliu, fiindcă (…) Parlamentul European a votat o recomandare în acest sens, care, din păcate, conține cote obligatorii. Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare, Uniunea Europeană să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, este un scenariu care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaților, dar este un scenariu care, cel puțin teoretic, este posibil și atunci am discutat ce se poate întâmpla și în acest context. Dacă se întâmplă așa ceva, atunci este clar că trebuie să întreprindem ceva. În speță, s-a vehiculat ideea, nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o soluție, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităților de primire a refugiaților sau, sigur, in extremis, de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiați”, a spus președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui George și a Ionelei, cei doi iubiți care au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce NU trebuie să faci dacă ai băgat benzină în loc de motorină! Cum poți...
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Ion Iliescu e în doliu: Ultimul Apus de soare...
Ion Iliescu și-a luat adio: S-a tras cortina
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Ultimele imagini cu Erik, băiatul mort după ce a furat mașina părinților și a ieșit...
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
"Sunt un bătrân putred al acestei realități carnivore". Dezvăluirile neașteptate făcute de Horațiu Mălăele în...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
De ce este „convins” Dumitru Prunariu că oamenii nu sunt singuri în Univers?
×